22 Haziran 2007 Cuma

SAĞLIKTA YENİ BİR DÖNEM

Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK ) tarafından hazırlanan tebliğ ile Anayasa Mahkemesi tarafından kısmen iptal edilen Sosyal Güvenlik Reformu’nun, yasal düzenlemeye gerek olmayan kimi hususları hayata geçirilmiştir.

Bu tebliğ ile SSK, Bağ – Kur ve Emekli Sandığı kapsamında bulunan sigortalılar için uygulama birlikteliği getirilmiştir. Bu tebliğ kapsamında sigortalılar, üniversite hastaneleri dahil, sözleşmeli tüm sağlık tesislerinde doğrudan müracaat etme olanağı ortaya çıkmıştır. Eski uygulamada Emekli Sandığı mensupları üniversite hastanelerine doğrudan müracaat ederken, SSK’lılar devlet hastanelerinden sevk alarak, Bağ – Kur’lular ise üniversite hastanelerine müracaatları sonucu tedavilerini yaptırıp ödemeleri yapmakta ve bu faturayı Bağ – kur’a göndermekteydiler. Bu sırada doğacak fatura farkları sigortalıdan alınmakta idi, bu tebliğle bu uygulamaya son verilmiş oldu.

Kurum sağlık yardımı alan kişiler, acil durumlarda, kurumun sözleşmesi bulunmayan yerlerde de tedavi olma ve bu kurumu tarafından bu bedellerin ödenmesi uygulaması da getirilmiştir. SSK’lılar, sağlık kuruluşlarına başvurularında, Sağlık tesislerine işverence düzenlenmiş vizite kağıdı, sağlık karnesi ve resmi kimlik belgesinin üçü ile birlikte müracaat etmeleri gerekmekteydi, yeni uygulama ile SSK’lılar sağlık tesislerine yukarıda yazılı üç belgeden biri ile gitme olanağı tanınmıştır.

RAPORLU İLAÇ TEMİNİ

SGK bu tebliğle hastane ve sağlık ocaklarındaki yığılmayı da önlemek istemektedir. Bu kuruluşlara gelen hastaların yarıya yakını sürekli olarak aldıkları ilaçları yazdırmak için gelmekte ve bir sıra yükü oluşturmaktadır. Yeni uygulama ile tansiyon, Şeker hastaları gibi uzun süre ilaç kullanması gereken hastalar için buralarda bekleme uygulamasına son verilmiş, bu kişilere sadece bir kez rapor ve reçete düzenlenerek, 2 yıl boyunca hastalar yeni reçete yazdırmadan eczanelere başvurarak üçer aylık miktarda ilaçlarını alabileceklerdir. Bu durum muayene olması gereken hastaların daha az beklemesine ve doktor ve çalışan sağlık personelinin de iş yükünün hafiflemesine neden olacaktır.

AMBULANS HİZMETLERİ VE İLAÇ KATKI PAYI

Tüm sigortalıların ambulans hizmetleri ister şehir içi, isterse şehir dışı olsun ödenecektir. İlaç katılım payı SSK kapsamında olanların aylıklarından kesilecektir. Daha önce eczaneler ödeme yapılmaktaydı. Diğer kişiler ise eczanelere ödeme yapmaya devam edeceklerdir.

SÜNNET BEDELLERİ

Koruyucu sağlık hizmeti amacıyla yapılan yeni düzenleme ile sözleşmeli sağlık tesislerinde yapılan sünnet giderleri sağlık kururlu raporuna gerek olmaksızın ödenecektir. Önceki uygulamada, bedeller sağlık kurulu raporu ile tıbbi gerekliliğin belgelenmesi durumunda ödenmekteydi.

Sağlık kurum ve kuruluşları hastaya verdikleri hizmetleri gösterir faturaları hem hastalara hem de MEDULA sistemi üzerinden SGK taşra teşkilatına ulaştırılacaktır. Bu sayede kime ne tip bir tedavi uygulandığı hemen görülebilecektir. Özellikle ilaç alımında geçilen sistemin bir benzeri olan bu sistemde farklı fiyatlandırma ya da yapılmayan tedavi masraflarının devlete yüklenmesinin önüne geçilecektir. Bu amaçla yaptırım cezası da getirilmiştir. Muayenesi yapılmadan SGK faturalandırma yapılması durumunda 10.000 YTL. ve Sağlık Bakanlığınca yasaklanan ilaç ve tıbbi malzemelerin verilmesi, kullanılması veya bozuk, zamanı geçmiş ilaç, kan ve kan birleşenleri, malzemeleri verilmesi - kullanılması durumunda 50.000 YTL para cezası uygulanacaktır.

Sistemdeki bu değişimin en önemli denetçisi sağlık hizmetini alan kişiler olmalıdır, imzalatılan belgenin denetlenmesi ve aldığı hizmetin doğrulunu denetleyerek devlete yardımcı olmamız gerekmektedir. Toplumumuz, sizler yardımcı olursanız insanca yaşama hakkımız verilmeye devam edecektir, yeter ki bizlerde yardımcı olalım.

Hiç yorum yok: