20 Nisan 2007 Cuma

Verimlilik



80’ li yıllardan itibaren başlayan tüketim toplumu olma olgusu günümüze kadar biraz etkisini yitirmesine rağmen devam etmektedir. 80’lere baktığımızda bir aileye telefon bağlandığında hayırlı olsuna giden konu komşu, sinemaya gider gibi televizyonlu evlere gidilmeler, elektrik süpürgesinin lüks bir ürün olarak görüldüğü günlerden, herkesin elinde cep telefonu olan, mutfakta, çocuk odalarında televizyonların bulunduğu günümüze gelinmiştir. Bu gelişmeler ilk etapta olumlu bir durum gibi görünse de birçok aile bu tip ürünleri borçla alması ( özellikle kredi kartlarına bilmem kaç taksit sistemi ) bir noktada aileleri zor durumda bırakmış ve aylar sonrasında kazanacakları parayı harcamanın telaşına itmiştir.
Bu borçla yaşamaya alışmış toplumumuz, çeşitli krizlere takıldığında bu hastalığa dönüşmüş ve birçok kişilerimiz, icralar ve ödeyememe durumuna düşmüştür. Üretim toplumundan, tüketim toplumuna dönen ülkemiz, ışıltılı ürün kampanyaları, kredi kartına bol taksit, bak karşı komşumuzda almış ama bizde yok tarzı düşünceler, bizleri tamamen önü ışıltılı ama sonu cehennem bir yapı içinde bulmamıza neden olmuştur.
Yapılan çeşitli verimlilik çalışmaları bizlere göstermektedir ki, her türlü harcama ve tüketimin ancak % 37’ sinin gerçekten zaruri harcamalar ya da tüketimin % 37’ sinin gerçekten ihtiyaçtan kaynaklandığını göstermektedir.1856 yılında bilimsel bir hale dönüşen Yönetim ve Organizasyon biliminin 130 yıla yakın üzerinde durduğu konu verimlilik ve standardizasyondur.
Şu artık iyice görülmektedir ki, yiyeceğiz, içeceğiz, ama israf etmeyeceğiz. Bu gün binlerce sıkıntı içerisinde olan ailelerimiz şunu iyice görmelidirler, biz bu ürünü almamız gerekli mi, bu soruya hemen cevap vermek yerine, o ihtiyacın, ihtiyaç oranını 3 günlük bir çalışma sonucu kesin karar vermelidirler. Evet benim bu kazağa, çamaşır makinesine gerçekten ihtiyacım var diyorsanız o zaman alın ama 3 gün mutlaka düşünün.
Bir diğer kurtuluş yolu planlama olduğunu görmekteyiz. Kendinizi ailenizi planlayın, çocuklarınıza planlamanın ne olduğunu anlatınız. İstenen ürünün planlama içinde olup olmadığına bakınız ve çocuklarınıza açık açık bütçe kavramını anlatınız. Devletler, yıllık bütçeler, 5 yıllık planlar yaparken, devlette daha mı iyi durumdayız ki biz plan yapmıyoruz sorusunu sorunuz ve göreceksiniz, planlamanız başarılı olursa, verimli kullanım uygulamasına geçerseniz belki sizin için daha çok geç olmayabilir.

Hiç yorum yok: