20 Temmuz 2007 Cuma

Öss Tercihleri ve İstihdam



Seçim çalışmaları sonucunda ortaya çıkacak yeni hükümetin önündeki en belli başlı sorunlardan bir tanesi de istihdamdır. Dünyaya baktığımızda işsizlik yani istihdam sorununun sadece bizde değil tüm dünyanın ortak sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. Geçinecek kadar bir gelire sahip olmak her vatandaşın arzusu ve hükümetin görevidir.
Ülkemizdeki işsizliğe bakıldığında tezat bir yapının olduğu görülmektedir. Örneğin, bazı alanlarda arzın çok fazla olduğu görülürken, ziraat mühendisliklerinde olduğu gibi bazı alanlarda ise sağlık gurubunda olduğu gibi talebin az olduğu görülmektedir. Bunun en büyük nedeninin ÖSS tercihleri sırasında yapılan seçmelerden kaynaklandığı görülmektedir.

Her ailenin çocukları okusun, geliri olsun düşüncesindedirler, ancak, bazen belli bir puana ulaşmış gencin bir üniversiteye yerleşemediği görülürken, bazısının da ondan daha az puan almasına rağmen bir üniversiteyi kazandığı görülmektedir. Burada yapılan tercih hatalarına en bariz örnek geçen sene ÖSS de barajı aşmış sondan 47. sıradaki öğrencinin bir yere yerleşmesidir, peki ne yapmak gerekmektedir.

Tercih yapacak aile ve öğrenci önce ben hangi branşı tercih edeceğim sorusunun cevabını bulmalıdır. Örneğin ben sağlık sektöründe çalışmak istiyorum, bunun cevabını verdikten sonra sağlıkla ilgili doktorluktan başlayarak biyolojiye kadar uzanan bir tercih listesi oluşturmalıdır. Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Eczacılık Fakültesi, Fen Fakültesi gibi bölümleri tarayarak puan durumuna göre tercihler yapmalıdır.

Sayın velilere bir başka tavsiyem, iki yıllık yüksekokulları da göz ardı edilmemesidir.. Günümüzde ara eleman yetiştiren birçok yüksekokul iş bulma açısından fakültelerin çok üzerinde olduğu bilinmelidir. Ayrıca, dikey geçiş sınavları ile fakültelere devam şansı, hiç olmaz ise açık öğretime devam ederek lisans diploması alma şansı vardır. Geçen sene okulumuzun seramik bölümünden iki öğrenci okulu bitirdikten sonra, girdikleri sınavı kazanmış ve seramik mühendisliğinin 3. sınıfından devam etme şansını yakalamışlardır. Burada da sihirli kelime branş seçimidir. Onu da yaz bunu da yaz ile başarıya ulaşma şansı yoktur. Burada çocuklarınızın yeteneği ve isteği de önemlidir. İstemediği bir branşı sırf isminden dolayı yazdırmayın, bırakın istedikleri ve ilgi duydukları alanı tercih etsinler.

Tercihler sırasında bir diğer göz önüne alınacak konu ikinci öğretimdir. Günümüzde ikinci öğretimler gece eğitiminden öte öğleden sonra başlamaktadır ve birçok alanda boşluklar olmaktadır. Belki harç ücretleri biraz yüksektir, ancak tercih sırasında boşluklar olduğundan çocuklarınızın istediği bir bölümü kazanma şansları da vardır. Sağlık branşını isteyen bir öğrenci, Atatürk Üniversitesi Fen Fakültesi biyoloji bölümü ikinci öğretimini kazanma şansı geçen sene vardı. Geçen sene bu bölümde 30 a yakın kontenjan boş kalmıştır. Biyolok olarak çalışma şansı vardır ve istihdam açısından açık bir branştır.

Değerli veliler, çocuklarının istekli olduğu bir branş tercih edin, bu branşın türevlerini de yazın ve ikinci öğretimi göz ardı etmeyin. Saygılarımla.

Hiç yorum yok: